مواد کانتراست بر پایه گادولینیوم(GBCA)
مواد کانتراست-Contrast Media/Agent- موادی هستند که در فرایند ام آر موجب بهبود سیگنال-Signal Enhancement- میشوند. مواد کانتراستی که بصورت تجاری در دسترس اغلب با پایه گادولینیوم هستند. مواد کانتراست ام آر به دو دسته کلی خطی-Linear- و حلقوی-Macro-cyclic- طبقه بندی میشوند. در طبقه بندی دیگری مواد کانتراست به دو دسته یونی و غیر یونی طبقه بندی میشوند. کاربرد طبقهبندی یونی و غیر یونی امروزه بدلیل تولید مواد کانتراست حلقوی کمرنگ شده است. برای درک بهتر این دو طبقه بندی نیاز به درک علت شیمی ساختاری و دارویی این مواد است. در این بخش سعی خواهیم کرد به اختصار مولکولهای کانتراست و ویژگیهای ساختاری آنها را بررسی کنیم.
گادولینیوم –Gadolinium- فلزی متعلق به دسته لانتانیدها از فلزات واسط با عدد اتمی ۶۵ میباشد. این فلز در سال ۱۸۸۰ کشف شد. گادولینیوم جزو عناصر کمیاب پوسته زمین میباشد که در طبیعت تنها به صورت اکسید یافت میشود. دلیل این امر ساختار اوربیتالهای بیرونی گادولینیوم است. گادولینیوم قادر به تشکیل یون با بار +۳ میباشد و به همین دلیل میل ترکیبی بالایی با یونهای منفی دارد. گادولینیوم به دلیل خاصیت پارامگنتیک خود در ام آر مورد استفاده قرار میگیرد. یون سه بار مثبت گادولینیوم برای پستانداران بسیار سمی است. عمدهترین چالش شرکتهای دارویی از بدو تولید کانتراست ام آر تولید مولکولهایی است که قبل از آزاد شدن یون گادولینیوم از ساختارشان، از کلیهها دفع شوند.
مولکولهای خطی و حلقوی
مولکولهای خطی نسل اول مولکولهای کانتراست میباشند که ساختار آنها باز بوده و گادولینیوم در ساختارشان محبوس نمی باشد. مولکولهای حلقوی نسل جدیدی از کانتراست مدیا هستند که گادولینیوم را در ساختاری یونی با پنج یا شش جایگاه کوردینانسی coordination site– محبوس میکنند. این ساختار سه بعد و به شکل حلقوی و به اصلاح دقیقتر قفس مانند-Cage- بدور یون گادولینیوم میباشد.
شکل ۱: مولکولهای کانتراست خطی و حلقوی موجود در بازار جهانی
یونی و غیر یونی
مولکولهای مواد کانتراست در ابتدا به صورت خطی بودند. چالش اصلی در تولید این مولکولها چگونگی حفظ پایداری مولکول پس از ورود جریان خون است. خون نوعی بافت پیوندی محسوب میشود که بخشی از آن سلولهای خونی و بخش دیگر آن مایع میان بافتی یا پلاسما-Plasma- میباشد. پلاسما حاوی یونها و ملکولهای بسیاری از جمله پروتیینها است. یونهای منفی موجود در پلاسما چالش اصلی مولکولهای خطی هستند و از طرفی یون روی-Zinc +1- نیز میتواند جایگزین گادولینیوم در ساختار مولکول شود. زیرا یون گادولینیوم در ساختار مولکولهای خطی محصور نیست. مولکولهای خطی باز و منعطف میباشند-Idee et al, 2006; Morcos, 2007; Williams & Wilkins, 2008- زمانی که این مولکولها وارد جریان خون میشوند یونهای منفی موجود در پلاسما بر سر جذب یون سه بار مثبت گادولینیوم با ساختار مولکول که در اصطلاح آن را شالات-Chelate- مینامند، رقابت میکنند. این رقابت یونی مانند ورود یک نمک به محلول یونی است. یونهای موجود در محلول یونی در جذب یونهای ساختار نمک با یونهای موجود در ساختار رقابت میکنند و نمکها با این فرایند در محلولهای یونی حل میشوند. یکی از راههای غلبه بر رقابت یونی در محیطهای ارگانیک افزودن بار مخالف به مولکول جهت راندن یونهای مورد نظر میباشد. به این معنا که اگر برایند بار مولکول ما صفر باشد مولکول در محیطهای ارگانیک یونی ناپایدار خواهد شد. جهت غلبه بر ناپایداری میتوان برایند بار مولکلول را مثبت و یا منفی کرد. در ساختار کانتراست یون مهم گادولینیوم با سه بار مثبت میباشد. این یون مثبت بزرگ یونهای منفی را به سرعت به خود جذب میکند. مولکولهای خطی که سه بار منفی در ساختار خود دارند-سه گروه کربوکسیل- و در مجموع برایند بارشان صفر است-کانتراستهای غیر یونی- در پلاسما ساختارشان راحتتر باز میشود و در نتیجه پایداری کمتری نسبت به مواد کانتراست یونی دارند-Gibby et al, 2004-. در کانتراست خطی یونی پنج بار منفی-پنج گروه کربوکسیل- به مولکول اضافه میشود و در مجموع بار مولکول -۲ میباشد. این بار منفی یونهای منفی پلاسما را میراند و موجب پایداری مولکول کانتراست میشود-Dawson, 1999; B.S. Freiser 2012-.
شکل ۲: بالا کانتراست خطی یونی-گادوپنتتیت دی مگلوماین، مگنویست- با پنج گروه کربوکسیل(برایند بار -۲)، پایین کانتراست خطی غیر یونی-گادودایاماید، امنی اسکن- با سه گروه کربوکسیل(برایند بار ۰)
در مورد کانتراستهای حلقوی-Macro-cyclic- نیز از دید علم شیمی وجود گروه کربوکسیل به دلیل شارژ منفی دال بر پایداری بیشتر این مولکولها نسبت به مولکولها با گروه هیدروکسیل میباشد. کانتراستهای حلقوی در ساختار خود بین سه تا چهار گروه کربوکسیل دارند. کانتراست با چهار گروه کربوکسیل به دلیل برایند -۱ یونی محسوب میشود. اگرچه مولکول با بار منفی پایداری بیشتری خواهد داشت، شیمی یونی، ارگانیک و دارویی به ما میگوید که ساختار مولکولهای کانتراست حلقوی همگی بسیار پایدار هستند. دلیل این پایداری در جایگاه کوردینانسی-Coordination Sites- این مولکولها است. برای آزاد کردن گادولینیوم از این مولکولها باید پنج تا شش جایگاه کوردینانسی به صورت شکسته شود که نیازمند انرژی بالایی است. مطالعات نشان داده که حتی یونهای منفی بسیار قدرتمند موجود در پلاسما نظیر فسفات با سه بار منفی قادر به شکستن این پنج جایگاه نبوده و در عمل نمی توانند گادولینیوم را در زمان حضور مولکول در پلاسما آزاد کنند. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که آزاد شدن گادولینیوم از مولکولهای حلقوی تقریبا برابر صفر میباشد. با این وجود نمی توان با قطعیت گفت که کانتراستهای حلقوی هیچ گادولینیومی آزاد نمی کنند. اقدامات احتیاطی در مورد گروههای در خطرGFR-کمتر ۳۰ ml/min/1.73 m2- باید در نظر گرفته شود
-Gibby et al, 2004; Tweedle, 1992; Kumar, 1997; Brucher & Sherry, 2001; Morcos, 2008; Frenzel, 2008; Port et al, 2008; FDA; ACR Manual on Cntrast Media, 2016-.
شکل ۳: بالا سمت راست کانتراست حلقوی با سه گروه کربوکسیل-گادوبوترول، گدوویست
بالا سمت چپ کانتراست حلقوی با چهار گروه کربوکسیل-گادوتریک اسید، دوتارم
پایین کانتراست با سه گره کربوکسیل-گادوتریدول، مالتی هنس-
ایمنی در مولکولهای کانتراست ام آر
در یک جمع بندی میتوان گفت که مولکولهای کانتراست خطی پایداری کمتری نسبت به کانتراستهای حلقوی در پلاسما دارند و ریسک آزاد شدن گادولینیوم از ساختار انها نسبت به مولکولهای حلقوی بالاتر میباشد. در بین مولکولهای خطی، مولکولهای یونی پایداری بیشتری نسبت به غیر یونیها دارند. با توسعه تکنولوژی تولید، مولکولهای حلقوی جایگزین نسبتا جدیدی برای مولکولهای حلقوی میباشند زیرا گادولینیوم در ساختاری سه بعدی به اصطلاح قفس مانند محصور شده است و آزاد کردن آن نیازمند انرژی بالایی میباشد.
سرعت دفع کانتراست نیز موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد. هرچه کانتراست با سرعت بیشتری از کلیههای دفع شوند، شانس ناپایدار شدن مولکول و آزاد شدن یون گادولینیوم کاهش مییابد.
تهیه کننده: جناب آقای دکتر کیوان خزاعی