بهبود کیفیت آنژیوگرافی در ام آر آی فیلیپس
MRI حساسیت کمتری نسبت به آنژیوگرافی در ارزیابی AVM ( ناهنجاریهای شریانی وریدی ) دارد. برای یافتن شریانهای تغذیه کننده و وریدهایی که خون را منتقل میکنند تا بحال از آنژیوگرافی استفاده میشود که روش هجومی میباشد .
مهمترین دلیل عدم دقت بالای ام آر آی در تشخیص AVM به علت پایین بودن TEMPORAL RESOLUTION میباشد .فیلیپس با معرفی آپشن ۴DTRACK توانایی حل کردن این مشکل را دارد .
در ۴DTRAK MR ANGIOGRAPHY با بکارگیری دو آپشن CENTRA و SENSE مقدار TEMPORAL RESOLUTION آنقدر افزایش پیدا میکند که بتواند شریان تغذیه کننده و ورید تخلیه کننده خون را در AVM مشخص کند
CENTRA : CONTRAST –ENHANCED TIME REBUST ANGIOGRAPHY
با استفاده از روش خاص اسکن فضای K در حین انجام آنژیوگرافی با تزریق ماده حاجب( CE MRA)باعث بهبود کیفیت تصاویر میشود .CENTERA در همان ثانیه های اول
که فاز شریانی است مرکز فضای K را اسکن میکند و بعد از گذشت فاز شریانی با جمع آوری اطلاعات خط های کناری فضای K به افزایش رزولوشن کمک میکند .
روش CENTRA را میتوان با تنظیم حجم مورد نظر فضای K کنترل کرد ( به عنوان مثال ۱۹ درصد از فضای K ).با اسکن کردن قسمتی از فضای Kباعث ۶ برابر شدن سرعت تصویرگیری MRA میشود.به عنوان مثال اگر بخواهیم ۱۰ فاز دینامیک از یک قسمت داشته باشیم CENTRA اطلاعات قسمت مرکزی فضای K را ۱۰ بار اسکن میکند ومیتوان اطلاعات دینامیک در مورد نحوه رسیدن دارو به محل مورد نظر بدست آورد. سپس برای بالا بردن رزولوشن تصویر , محیط فضای K اسکن میشود . بنابر این میتوان یک فاز شریانی خالص را بدست آورد .
در بررسی ناهنجاریهای پیچیده عروقی (AVM ) که در آن موقعیت ورید وشریان جابجا میشود و تشخیص را مشکل میسازد با بکارگیری مانیتور آپشن CENTRA و دیدن فازهای مختلف در آن میتوان تفاوت شریان و ورید را مشخص کرد .
زمان انتقال شریانی وریدی ماده حاجب از یک ثانیه تا ۲۰۰ میلی ثانیه متغیر است بنابراین تصویربرداری باید آنقدر سریع باشد که بتواند خونرسانی به شریانها ,حتی شاخه های بسیار باریک را نشان دهد.
شکل شماتیک CENTRA را در تصویر فوق میبینید .ناحیه وسط که در فازهای مختلف مورد اسکن قرار میگرد فاز دینامیک است وبر اساس درصد در آپشن CENTRA مشخص میگردد (مثلا ۱۹ %).در سمت راست تصویری را مشاهده میکنید که تمام فضای K مورد اسکن قرار میگیرد. و به آن فاز استاتیک میباشد .در بازسازی تصویر هر کدام از فازها ی اولیه با فاز آخر ترکیب شده و تصویر مورد نطر را به ما نشان میدهند .
نشان دادن نحوه پرشدن وریدها هم بسیار مهم میباشد با بکارگیری آپشن CENTRA زمان تصویربرداری ۶ برابر سریعتر از MRA معمولی میشود .آپشنSENSE در دستگاههای ام آر آی فیلیپس همان PARALLEL IMAGING میباشد و با بکارگیری آن سرعت تصویربرداری ۸ برابر میشود .با بکارگیری هر دو آپشن CENTRA و SENSE میتوان سرعت تصویرگیری را تا ۴۸ برابر زیاد تر کرد و در نهایت با کاهش fov و استفاده کردن از halfscan میتوان سرعت تصویربرداری را تا ۱۰۰ برابر نسبت به MR ANGIOGRAPHY افزایش داد.
با بکارگیری آپشن ۴D TRAK میتوان TEMPORAL RESOLUTION ۰٫۶ S و رزولوشن فضاییmm3 1.7 ایجاد کرد .
تصویر فوق MRA عروق مغزی را با استفاده از آپشن۴D TRAK نشان میدهد.۵۰ اسکن دینامیک با TEMPORAL RESOLUTION= 0.6 تهیه شده است که به راحتی میتوان خونرسانی شریانی و تخلیه وریدی را از هم جدا کرد.
در تصویر فوق که MRA 4DTRAK میباشد در فاز دینامیک ۱۱ از ۵۰ به راحتی میتوان شریان تغذیه کننده AVM را مشخص نمود. یافته ما در آنژیوگرافی هم تایید شد.
بررسی ها نشان داده که با بکارگیری آپشن ۴DTRAK در MRA میتوان تصویری با ارزش تشخیص برابر با آنژیوگرافی سلکتیو بوجود آورد .
تهیه کننده: جناب آقای منصور